مردم خسته از جنگ و آتش افروزی در نقاط مختلف جهان، طبیعی است اگر دیگر اقبالی به ادبیات نظامی و جنگ و ائتلاف های نظامی نظیر ناتو نداشته باشند. از مهم ترین دغدغه های جهان امروز، اقتصاد، معیشت، اشتغال و موضوعات مشابه است و مردم و به تبع آن، دولت ها بدنبال راه های غلبه بر این گونه چالش ها هستند؛ چالش هایی که می توان آن در نتیجه مستقیم یا غیرمستقیم ائتلاف های نامبارک چون ناتو دانست. جنگ افروزهای ناتو در نقاط مختلف جهان زیر پرچم آمریکا و برخی هم پیمانانش، فقر، گرسنگی و عقب ماندگی را برای قشر عظیم از بشر بوجود آورده که افغانستان امروز، یکی از بارزترین مصداق های آن است.
بر اساس این گزارش، مقررات یا رویه های قانونی برای گسترش بریکس در حال حاضر مورد بحث است.
از همه مهمتر اینکه کشورهای بریکس اراده و در درجات مختلف توانایی رفع کسری بودجه در حاکمیت جهانی را دارند. نگاهی به بانک توسعه جدید تحت رهبری بریکس نشان می دهد سرمایه مشترک اولیه به طور مساوی بین پنج کشور عضور بریکس توزیع می شود.
بنابراین، این بزرگترین تفاوت بین بریکس و بلوک های غربی است.
در اوایل ماه جاری مجله نیوزویک \xa0در گزارشی نوشت: در شرایطی که ناتو در حال گسترش است، پکن و مسکو به دنبال تقویت بریکس هستند.
به زعم این گزارش هر زمان که گروه ۷ می کوشد تا نمایشی را برای بررسی جدیدترین تحولات جهانی به راه اندازد، به تنها موضوعی که در عمل اشاره می کند چگونگی مهار چین و روسیه است.
در این گزارش آمده است، بریکس مخالف برقراری قانون جنگل در جهان است. این ائتلاف خواستار برقراری عدالت و انصاف است و یک حکومت جهانی است. به عبارت دیگر بریکس می خواهد توازنی در نظم جهانی برقرار شود.
بریکس که از کنار هم گذاشتن حرف اول نام این پنج کشور در زبان انگلیسی ( برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) تشکیل می شود؛ به نوعی پیشگام میان جانبه گرایی است و اعضای آن\xa0 برای اجرای دیدگاه های خود و ایجاد ساختارهای تجاری و اقتصادی خارج از سیستم مالی تحت سلطه ایالات متحده تلاش کرده اند. این کشورها در حال حاضر تقریباً یک چهارم تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهند.
به باور کارشناسان سیاسی، در شرایطی که جهان با مسائلی مانند همه گیری کووید-۱۹ و درگیری های منطقه ای روبروست، توسعه همکاری میان اعضای بریکس می تواند زمینه را برای رشد اقتصادی در جهان بیش از پیش هموار کند.
غرب در مواجهه با بزرگ شدن احتمالی بریکس به سختی می تواند ذهنیت جنگ سرد خود را پنهان کند. از زمان برگزاری نشست بریکس رسانه های غربی این موضوع را با موضوع رویارویی شرق و غرب مطرح کرده اند.
ناتو، ائتلافی نظامی که اکثریت اعضای آن را قدرتهای غربی از جمله آمریکا، انگلیس و فرانسه به عنوان به عنوان صاحبان سلاح اتمی در جهان غرب تشکیل می دهند، نه تنها هیچ جذابیت اقتصادی برای اعضای خود این ائتلاف و دیگر کشورها ندارد، بلکه کشورهای عضو ناگزیر به پرداخت هزینه های گزاف آن هستند اما بریکس، به دلیل ماهیت اقتصادی آن، نگاه های زیادی را از گوشه و کنار جهان(مصر از افریقا، ایران و عربستان و ترکیه از خاورمیانه، و آرژانتین از منطقه آمریکای لاتین ) به خود جلب کرده است.
در بیان چرایی اهمیت بریکس می توان گفت، این ائتلاف متشکل از شورای تجاری پنج کشوری است که در ابتدای قرن ۲۱ با ثبت سریع ترین رشد، اقتصادهای نوظهور بودند و اکنون می توان چین و هند را قدرت های اقتصادی تثبیت شده دانست.
اگرچه به نظر می رسد تاکنون فقط ترکیه از بین کشورهای عضو ناتو به سوی بریکس چشم دوخته اما این روند می تواند آغازی برای اتفاقات جدید در ناتو و جرقه هایی برای تحولات تازه در رویکردهای دیگر اعضای این ائتلاف نظامی باشد.
در گذشته کشورهای در حال توسعه قدرت کافی برای رسیدن به اهداف خود را نداشتند. این در حالیست که اکنون زمان چنین رویکردی تغییر کرده است.
از دیگر سو، در نتیجه بروز این جنگ و تاثیر آن بر زنجیره تامین مواد غذایی و انرژی، شماری از کشورهای غربی با افزایش تورم، روند فزاینده بهای سوخت و کمبود شدید مواد غذایی روبرو شده اند.
موضوع تمایل و علاقه ترکیه به عنوان عضو اصلی ائتلاف نظامی ناتو به ائتلاف اقتصادی آسیایی-آفریقایی-اروپایی بریکس موضوع تازه ای نیست و ماهیت اقتصادی بریکس و اثرگذار بودن کشورهای عضو این تشکل مهم در روند اقتصاد جهان، باعث شده تا ترکیه از سال های قبل نسبت به گرایش به بریکس چراغ سبز نشان دهد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه که سال در اجلاس سران بریکس به میزبان ژوهانسبورگ در سال ۲۰۱۸ شرکت داشت، به صراحت از تمایل کشورش برای همکاری های گسترده با این ائتلاف اقتصادی متشکل از قدرت های اقتصادی نوظهور جهان سخن راند.
در چنین شرایطی گرایش ترکیه به بریکس نشان دهنده این مهم است که آنکارا به درستی پی برده است که در شرایط فعلی به ویژه با توجه به وضعیت کنونی این کشور، تقویت قوای اقتصادی مهم تر از افزایش همکاری با ناتو است.