آرمان زری - این روزها به ندرت می توان فردی را پیدا کرد که از کیفیت خودروها، قطعات خودرو و خدمات پس از فروش خودروهای ایرانی گلایه نداشته باشد، ماجرای غم انگیز عرضه و کمبود قطعات خودرو، موضوعی است که سال هاست مصرف کنندگان را نگران کرده است. اما به ناچار با این چالش که خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری نیز به همراه دارد، دست و پنجه نرم می کنند.
در واقع کمبود قطعات خودرو در ایران به عوامل مختلفی از جمله تحریم های بین المللی، مشکلات اقتصادی، عدم سرمایه گذاری، مدیریت ناکارآمد و افزایش ناگهانی تقاضا برمی گردد. تحریم ها محدودیت هایی را برای واردات قطعات یدکی و مواد اولیه ایجاد کرده و شرایط اقتصادی و نوسانات ارزی هزینه های تولید را افزایش داده است.
علاوه بر این، عدم سرمایه گذاری و مشکلات مدیریتی منجر به پایین بودن ظرفیت تولید و کیفیت محصول می شود. در نهایت، افزایش تقاضا برای خودرو نیز می تواند به تشدید کمبود قطعات یدکی کمک کند. این عوامل در عین حال چالش هایی را برای صنعت خودروسازی ایران ایجاد می کند.
افزایش 40 درصدی لوازم یدکی خودرو
عبدالرضا محمدی تهمه رئیس اتحادیه صنف سرویس کاران در گفت و گو با خبرآنلاین درباره افزایش قیمت لوازم یدکی خودرو در سال گذشته اظهار داشت: قیمت این قطعات از سال گذشته بین 35 تا 40 درصد افزایش داشته است.
وی ادامه داد: این افزایش قیمت ها در شرایطی رخ داد که کیفیت این قطعات چندان مناسب نبود که مردم را بر آن داشت تا برای تعویض قطعات یدکی مکرر به تعمیرگاه ها مراجعه کنند.
قطعات خودروهای ایرانی کیفیت خوبی ندارند
محمدی توهم به پیشنهاد فعلی هم اشاره کرد قطعات چین عقب نشینی کرده و کیفیت قطعات خودروی ایران خوب نیست.
وی یکی از دلایل کمبود لوازم یدکی چینی را کمبود دلار و عدم مدیریت صحیح در این زمینه دانست و افزود: خودروهای وارداتی به کشور ما بسیار زیاد است که هر کدام به قطعات یدکی خود نیاز دارند. و همین موضوع به مشکلات موجود دامن زده است.
او نگران هزینه های نگهداری الف است ماشین او در یک سال می گوید: «این بستگی به رفتار راننده دارد. برخی از رانندگان خوب رانندگی می کنند و بنابراین هزینه کمتری دارند، در حالی که برخی دیگر ضعیف رانندگی می کنند و باید هزینه بیشتری بپردازند.
ضعف خودروهای ایرانی چیست؟
رئیس اتحادیه خدمات رسان خودرو مهمترین نقطه ضعف را این موضوع دانست ماشین های ایرانی او آن را ناایمن می داند و می گوید کیفیت نداشتن خودرو به این معناست که وقتی خودروی ایرانی تصادف می کند، سرنشینان آن در امان نیستند.
وی تاکید کرد: خودروهای ایرانی اصلا کیفیتی ندارند، شما دست به بدنه آنها بزنید و ببینید چقدر ضعیف هستند، هر سال یک چیزی کم دارند.
هیچ نظارت دولتی بر تعمیرگاه های بدون مجوز وجود ندارد
وی به تعداد اتحادیه های مشمول اتحادیه تهران اشاره کرد و افزود: در تهران 135 اتحادیه زیر نظر اتحادیه فعالیت می کنند و برای ما که در حوزه اصلاحات فعالیت می کنیم تعداد این واحدها به حدود 3000 واحد می رسد. وی ادامه داد: در تهران اتحادیه های بدون مجوز زیادی وجود دارد، اما در مقابل برخی از آنها بازرس فرستادیم و تذکر دادیم و برخی از این اتحادیه ها در حال بازرسی هستند.
آل محمدی در پاسخ به این سوال که آیا دولت برای این واحدهای فاقد مجوز اقدامی انجام داده است، گفت: خیر، دولت مشغول مسائل دیگر است و پیگیری کاملی انجام نشده است. به عنوان مثال برخی از تعمیرگاه های بدون مجوز 300 بار تعطیل شده اند، اما قرار است دولت آنها را تعطیل کند و آنها را تعطیل نمی کنند، به عبارتی به این مشکل رسیدگی نشده است.
وی بیان می کند که صداوسیما باید نسبت به تشکل های غیرمجاز به مردم اطلاع رسانی کند تا بدانند خودروهای خود را برای تعمیر کجا ببرند، اما صداوسیما برای این کار وقت کافی به ما نمی دهد.
وی در مورد تفاوت قیمت قطعات استاندارد و غیراستاندارد توضیح می دهد: همانطور که می بینید، قطعات بی کیفیت زیادی در بازار وجود دارد که تعمیرکاران آنها را روی خودرو قرار می دهند تا دوباره خراب شود. هفته بعد.»
این تفاوت قیمت بیش از دو برابر است، اما شایان ذکر است که اگر مردم برای یک قطعه استاندارد هزینه بیشتری بپردازند، قطعا کیفیت و دوام بهتری خواهند داشت.
223224