به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با افزایش روز به روز تعداد خودروهای بدون مجوز، نارضایتی مردم از این خودروها نیز روز به روز بیشتر می شود. هیچ داده ای برای تعیین میزان و سطح تخلفات در میان این امدادگران وجود ندارد، اما بررسی های مردمی نشان می دهد که بیشترین تخلفات در یدک کشی خودروهای امدادی رخ می دهد و خودروهای نجاتی که فقط خودروهای تعمیری شکایت کمتری دارند. علاوه بر این، آمبولانس های متعلق به خودروسازان معمولاً به دلیل نظارت خودروسازان با چالش های کمتری برای مردم مواجه هستند، اما میزان شکایت از آمبولانس های بدون نظارت بسیار بالاست.
شکایات در مورد چیست؟
الهمشهری نوشت: بیشتر شکایات به دلیل دریافت قیمت های گزافی است که خودروهای اورژانس عمدتا از مردم مطالبه می کنند.
اما این تنها بخشی از مشکلات است، انتقال خودرو به تعمیرگاهی که از قبل با آنها هماهنگ شده بود (برای دریافت پورسانت)، دریافت مبالغ غیرعادی در تعمیرگاه، زیرا راننده مجبور بود ماشین را با یک یدک کش به آنجا منتقل کند. و شکایات دیگر از سوی مردم که یکی از خودروهاست این عملیات امدادی بدون مجوز فعالیت می کند اما مشکلات به همین جا ختم نمی شود.
ناظر کیست و کجا شکایت کنم؟
جدای از دریافت هزینه های بالا، در بیشتر موارد فردی که از تعمیرگاه خودرو شکایت دارد نمی داند کجا باید شکایت کند.
بررسی ها نشان داد که کارگران نجات دهنده خودرو دارای اتحادیه هستند که وابسته به اتحادیه آهنگران و صنعتگران خودرو است. به همین دلیل شکایات در این زمینه باید در اتحادیه آهنگران و صنعتگران خودرو ثبت شود. اما بررسی اینترنت و فضای مجازی نشان می دهد که این اتحادیه ها حتی یک پورتال معمولی در دسترس عموم ندارند و سازوکار دقیقی هم برای شکایت وجود ندارد.
در چنین شرایطی پاسخ بزرگ این است که چه کسی باید بر این افراد خاطی نظارت داشته باشد و چگونه به شکایات مردم رسیدگی می شود؟
شروع به نظارت؛ آیا مشکلات مردم را حل می کنید؟
در شرایطی که نظارت و رسیدگی به شکایات شهروندان از امدادگران خودرو آشفته و آشفته است، به نظر می رسد نظارت اتاق اصناف که می تواند مرجع شنوایی در این حوزه باشد، جدی تر شود.
مهدی امید، رئیس و عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی ایران در این خصوص می گوید: اتاق ایران طی جلسات کارشناسی به این نتیجه رسید که نیاز مبرم به نظارت و نظارت وجود دارد. ساماندهی امدادگران خودرو و یدک کش در سطح شهر و شهرستان.
وی توضیح می دهد: شاهد فعالیت برخی امدادگران خودرو و یدک کش بدون مجوز هستیم که مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است. در سطح شهر، در بزرگراه ها و حتی حومه شهرها، با وعده کمک به افرادی که در حین رانندگی با خودروهای خود مشکل فنی دارند، هزینه های اضافی دریافت می کنند و گاه خودرو را به تعمیرگاه های بدون مجوز می برند که باعث آسیب به خودرو می شود. صاحبان خودرو
امیدار تاکید می کند: بنابراین، تقاضا برای ارتقای سطح نظارت و تنظیم حرفه های سیار (شامل امدادگران خودرو و کامیون های یدک کش) یک خواسته معتبر است. به همین دلیل هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران تصمیم گرفت با جمع آوری نظرات کارشناسان اتحادیه های منطقه ای در زمینه امداد خودرو و کامیون یدک کش تشکیل شود و هم اکنون در مرحله اخذ مجوز از وزارت حراست قرار دارد. اتحادیه های منطقه ای را ثبت و انتخابات خود را برگزار کند.
تجربه یک شهروند دستگیر شده توسط خودروهای امدادی
یکی از شهروندان که در این زمینه با چالش بزرگی مواجه شده بود گفت: روزی در انتهای جاده باکری خودروی من به شماره 206 دچار نقص فنی شد. وی همزمان با اورژانس ایران خودرو تماس گرفت.
وی افزود: زمان حرکت خودروی امدادی ایران خودرو به طول انجامید و در این مدت یک دستگاه خودروی نیسان آبی رنگ که یک خودروی امدادی یدک شده بود متوقف و خودروی امدادی ایران خودرو تعویض شد. وی پس از بازرسی بسیار سریع اعلام کرد که خودرو باید به تعمیرگاه منتقل شود و به سرعت خودرو را روی یک یدک کش قرار داد.
وی افزود: در همان زمان آمبولانس ایران خودرو رسید و به دلیل یدک شدن خودرو مجبور شدم با همان یدک کش خودرو را به تعمیرگاهی که به آن یدک کش تقلبی گفته می شود ببرم.
این شهروند ناراضی می افزاید: پس از سوار شدن به خودروی پشت یدک کش تلفن همراهم زنگ خورد و فردی که خود را ناجی ایران خودرو معرفی کرده بود اعلام کرد فردی که خودروی مرا یدک می کشد فردی با تجربه در این زمینه و در معمولاً مناطق مختلف غرب تهران خودروهای مردم را به سرعت به تعمیرگاه هایی که از قبل هماهنگ شده بودند حمل می کند، مشخص نیست خودرو پس از ورود به تعمیرگاه چقدر شارژ می شود و چه اتفاقاتی مانند تعویض قطعات اصلی می افتد. ماشین
وی تایید می کند: بعد از این تماس به یدک کش که کمتر از 500 متر حرکت کرده بود گفتم خیلی سریع ماشین را متوقف کند. این در حالی است که راننده کامیون که فردی قوی با سابقه به نظر می رسید بابت هزینه یدک کش 500 هزار تومان طلب کرد.
وی ادامه می دهد: این موضوع با اعتراض من مواجه شد اما در نهایت به زور مبلغ مورد نیاز را به دست آورد.
223225